Meer over traumachirurgie

Traumachirurgie

De traumachirurg is een chirurg die speciaal is opgeleid en getraind om patiënten te behandelen na een ongeval (trauma = synoniem voor ongeval). De letsels na een ongeval kunnen relatief eenvoudig zijn, zoals wonden, verstuikingen of botbreuken, maar ook meervoudig en zeer complex. In Nederland zijn 80% van de traumachirurgen algemeen chirurgen die zich hebben gespecialiseerd tot traumachirurg. In 20% gaat het om orthopeden die zich hebben gecertificeerd tot traumaorthopeed. Vaak werken ze samen in een zgn. trauma-unit en zijn ze gezamenlijk verantwoordelijk voor de opvang en behandeling van traumapatiënten.

Botbreuken

De traumachirurg is dus de specialist die u behandelt als u van de fiets bent gevallen en uw sleutelbeen of pols hebt gebroken, of als u uw been hebt gebroken na een ongeluk met uw scooter. De traumachirurg besluit of u dan wel of niet geopereerd moet worden. Als u niet geopereerd hoeft te worden, krijgt u misschien gips. Maar als u wel geopereerd moet worden, kan het zijn dat de traumachirurg u opereert en de breuk weer vastzet met platen en schroeven, of misschien wel met een pen in het bot.

Ernstige verwondingen

Daarnaast is de traumachirurg gespecialiseerd in de opvang en behandeling van zeer ernstige en meervoudig gewonde patiënten, bijvoorbeeld na een ernstig verkeersongeval of een steek-en schietpartij. Het kan dan gaan om meerdere ernstige botbreuken tegelijk, maar ook om inwendige letsels van de buik-of borstholte. Vaak moet zo'n ernstig gewonde patiënt na de opvang op de Spoedeisende Hulp met spoed geopereerd worden door de traumachirurg.